Sarkom for dummies

Simptomi

Simptomi varijaju ovisno o podvrsti, što ih čini malom noćnom morom za dijagnosticiranje.

Simptomi sarkoma

Sarkomi su rijetki zloćudni tumori s više od 80 podtipova (mekotkivni), zbog čega ih zdravstveni djelatnici teško dijagnosticiraju. Često se ne pomisli na zloćudnu tvorbu kod sumnjivih kvržica, jer je omjer dobroćudno — zloćudno oko 100:1 kod kvržica mekog tkiva (1). Ponekad se zamjenjuju i za sportske ozljede, a kada se dijagnosticiraju, sarkomi su često već veliki i prošireni na drugi dio tijela.


Simptomi sarkoma variraju ovisno o mjestu, vrsti i veličini tumora. Postoje neki općeniti simptomi koje možemo primjetiti kod većine sarkoma, a to su kvržica i bol. Kvržica ili oteklina zahvaćene regije najčešći su simptomi. Kvržica može biti bezbolna ili osjetljiva na dodir. Također može narasti s vremenom. Još je jedan od čestih simptoma sarkoma bol. Bol može biti tupa ili oštra, može biti konstantna ili periodična. Česta je pojava noćne boli.


Sarkomi mogu uzrokovati spektar različitih simptoma, uključujući neobjašnjivi gubitak kilograma, umor i povišenu temperaturu.


Ako podijelimo sarkome na sarkome mekih tkiva i koštane sarkome, u sumnjive simptome za sarkome mekih tkiva ubrajamo bezbolnu kvržicu veću od 5 cm (iako mogu biti i manji), kvržicu koja se povećava (važno), bolnu kvržicu i neobjašnjivu oteklinu jednog od udova (2).


U simptome sarkoma kostiju ubrajamo vidljivu kvržicu, oteklinu oko kvržice, bol u kostima (ili osjetljivost tog područja) kojoj se povećava intenzitet, bol u kostima koja je neobjašnjiva ili ne prolazi, noćnu bol i neobjašnjivo šepanje. Tu se također ubraja patološka fraktura, tj. prijelom kosti izazvan silom koja u zdrave osobe ne bi uzrokovala prijelom (3).


Ove simptome mogu uzrokovati mnoga stanja, a posjedovanje jednog ili više ovih simptoma ne znači nužno da imate sarkom. Ako imate sumnje vezane uz svoje zdravlje, posavjetujte se s liječnikom.

Ako je sarkom metastazirao, tj. ako se proširio na mjesta u tijelu udaljena od onoga gdje je nastao, može pokazivati različite druge simptome. Sarkomi najčešće metastaziraju u pluća, jetru, kosti, potkožno tkivo, a rijetko u limfne čvorove (4).


Ako je sarkom metastazirao u pluća, može se očitovati kao kašalj, iskašljavanje krvi, bol u prsima i kratkoća daha. Kod metastaza u jetri, pacijent može osjećati svrbež kože, napuhnutost, bol i/ili tvorbu koja se može napipati u gornjem desnom dijelu trbuha, može imati žuticu. Ako pak sarkom migrira u kost, očituje se slično kao primarni sarkom kosti, s boli u kostima, patološkim frakturama, inkontinecijom i povećanom količinom kalcija u krvi.

1. Ivan RA. Incidence of various soft tissue tumours among benign and malignant cases. 2015; 
2. George A, Grimer R. Early symptoms of bone and soft tissue sarcomas: could they be diagnosed earlier? Ann R Coll Surg Engl. 2012 May;94(4):261–6.
3. Rougraff BT, Lawrence J, Davis K. Length of symptoms before referral: prognostic variable for high-grade soft tissue sarcoma? Clin Orthop. 2012 Mar;470(3):706–11.
4. Amankwah EK, Conley AP, Reed DR. Epidemiology and therapies for metastatic sarcoma. Clin Epidemiol. 2013 May 16;5:147–62.

Pripremila: Hana Garaj, Studentska sekcija za onkologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Zagreb
Pregledali: onkološki tim KBC Rebro i KBC Sestre Milosrdnice

SAZNAJ VIŠE U BLOGU