Kreativno izražavanje kao emocionalna terapija

Donosimo vam nekoliko ideja kako uvesti malo kreativnosti u svoj život, a i pomoći sebi u nošenju s emocijama i teškim mislima.

-

December 1, 2023

Suočavanje s teškom dijagnozom poput sarkoma oboljelima može djelovati poput slijepe ulice, a od osjećaja bespomoćnosti možda se čini nemoguće pobjeći. Istina je da je proces prihvaćanja bolan i da prava borba tek tada počinje! I zato svaki dan treba započeti čvrstom odlukom da nema predaje. To znači i pronaći metode za održavanje emocionalne ravnoteže jer su unutrašnja snaga i optimizam naši najvrijedniji saveznici.

Od teških emocija ne treba bježati, jer će nas one tek tada sustići i povući u vrtlog misli o mogućim ishodima. Zato treba pronaći načine da se suočimo s njima. Uz brojne vrste terapije ne treba zaboraviti na onu kreativnu, koju možemo prakticirati sami sa sobom, u baš svakom trenutku.

Brojna su se istraživanja bavila upravo utjecajem kreativnog stvaranja na osobe oboljele od karcinoma, a utvrđeno je da art terapija smanjuje anksioznost, depresiju, bol, umor i uvelike poboljšava kvalitetu života onkoloških bolesnika. Rezultati su pokazali da kreativno izražavanje potencijalno doprinosi ne samo održavanju psihičkog, već i fizičkog zdravlja oboljelih.

U nastavku donosimo nekoliko načina kako pretvoriti kreativno izražavanje u emocionalnu terapiju kojoj ćemo moći pristupiti kada god osjetimo potrebu za to. Otkrit ćemo kako hobi pretvoriti u moćnog saveznika na putovanju prema ozdravljenju, i to ne samo kao odmor od svakodnevnih izazova, već kao putokaz za dublje razumijevanje sebe samih.

Slikanje — potez kista nekad govori više od riječi


Slikanje nije namijenjeno samo onim ljudima koji mogu zamisliti prizor, a potom ga vjerno i bez greške prenijeti na platno. To je prije svega prostor za oslobađanje svih naših strahova, nada, snova i frustracija. Svaki potez kista može biti poput razgovora s nama samima —  
boje pritom mogu postati riječi koje ne možemo izgovoriti ili emocije koje ne znamo akumulirati. Kada misli postanu teške, dopustite da vas intuicija vodi — neka vaš kist pleše po platnu i vidjet ćete što se sve može dogoditi. Neka slikanje postane dio vašeg najintimnijeg prostora, vaš mir i vaša priča za koju nisu potrebne riječi.

Journaling — prenesite dio svog unutrašnjeg svemira na papir


Pisanje dnevnika više je od zapisivanja svakodnevnih događaja. To je prostor susretanja sa svojim najdubljim mislima, osjećajima i malim spoznajama koje ne dijelimo ni sa kim. Journalingu ne treba pristupati kao kronici jer nije važno kada ste se danas probudili niti što ste jeli, već koji vas je osjećaj dočekao ujutro, jeste li zapazili neki neobičan prizor dok ste šetali ili vas je određena scena u filmu posebno taknula. Vaš je unutrašnji svijet središte dnevnika i to je ono što terapijski treba iznijeti na papir. Ako ne znate kako biste to sve zapisali, pravite se da razgovarate sami sa sobom — priznajte si sve što osjećate, ono najljepše i najružnije, svjesni da vas nitko ne može osuditi.

Glazba — prepustite se ritmu svojih emocija


Neka glazba uvijek bude vaša pratilja, bez obzira na to znate li je sami producirati ili ne. Ako imate znanja i mogućnosti da svirate neki instrument, svakako se pokušajte time pozabaviti. No, imajte na umu da samo slušanje omiljenih melodija može imati terapijski učinak i pomoći nam da se oslobodimo od unutarnjih napetosti. Pokušajte zaplesati jer ples učinkovito umanjuje stres i trenutno poboljšava emocionalno stanje.


Rukotvorine — terapija kroz stvaranje


Rad rukama, poput pletenja, šivanja ili modeliranja gline, omogućuje nam da se izrazimo kroz stvaranje nečega opipljivog. Ovakve aktivnosti mogu biti izuzetno zadovoljavajuće i učiniti da se osjećamo ponosnima zbog kreacija koje se nalaze ispred nas, a za koje smo sami zaslužni. Dok smo zauzeti radom rukama, um se može opustiti, a upravo je to najbolji način za nošenje s tmurnim mislima.


Kreativno izražavanje nije namijenjeno isključivo umjetnicima, to je siguran prostor za postizanje unutrašnjeg mira i emocionalno oslobađanje. Ako bolujete od teške bolesti i ne znate kako se nositi sa situacijom u kojoj ste se našli, svakako isprobajte neku od navedenih tehnika. Dopustite si obogatiti svoj život novom aktivnošću i neka vas upravo ona vodi kroz ovo putovanje. Otkrijte malog umjetnika u sebi, njegujte ga, učinite ga svojim saveznikom i dopustite mu da vas vodi kroz sva iskušenja — iznenadit će vas koliko ste zapravo snažni kada stvarate.

ČITAJ VIŠE U BLOGU